Nibud: hogere leencapaciteit door loonstijging

0

Voor huishoudens met een inkomen tot ongeveer 45.000 euro blijft de leencapaciteit volgend jaar stabiel. Voor hogere inkomens stijgt de leencapaciteit licht en voor huishoudens waarvan het inkomen niet stijgt, is de maximale hypotheek volgend jaar gelijk of iets lager dan dit jaar.

Dit schrijft het Nibud in het adviesrapport Financieringslastnormen 2018, dat vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden. In het advies zijn de plannen van het nieuwe kabinet nog niet verwerkt.

Loonstijging van 2,2%

De ruimte in het budget die huishoudens in 2018 hebben voor hypotheeklasten blijft voor de meeste inkomens ongeveer hetzelfde als in 2017. Dat komt onder meer doordat er weinig verandert aan de koopkracht. Een loonstijging kan er volgens het Nibud echter voor zorgen dat huishoudens met een inkomens vanaf circa 45.000 euro, volgend jaar toch meer hypotheek kunnen krijgen.

Het Nibud gaat uit van een gemiddelde te verwachten loonstijging van 2,2%. “Daarnaast zullen tweeverdieners merken dat het tweede inkomen voor 70% mag worden meegeteld bij het bepalen van het toetsingsinkomen voor het financieringslastpercentage, dit jaar is dat nog voor 60%. Ook is de definitie voor zeer energiezuinige woningen verbreed, waardoor ook andere bouwwijzen voor een hogere hypotheek in aanmerking komen.”

Minder ruimte

De ruimte die een huishouden heeft voor woonuitgaven wordt bepaald door het bruto inkomen te verminderen met de verschuldigde belastingen en premies en met de overige kosten van levensonderhoud. Deze overige uitgavenposten moeten ook betaalbaar blijven na het afsluiten van een hypotheek. Voor het bepalen van de percentages voor 2018 heeft het Nibud onder meer rekening gehouden met het feit dat consumenten in 2018 een hypotheek mogen afsluiten tot maximaal 100% van de waarde van de koopwoning. Ook is de jaarlijkse beperking van de hypotheekrenteaftrek met 0,5% in de hoogste schijf meegenomen In 2018 gaat deze van 50 naar 49,5%.

Als het Nibud deze wijzigingen meeneemt en rekening houdt met een verwachte loonstijging van 2,2%, dan blijkt dat vanwege de inflatie en de daarmee gepaard gaande hogere uitgaven aan bijvoorbeeld voeding, er voor de groep huishoudens waarvan het inkomen niet of nauwelijks stijgt minder ruimte overblijft voor de woonuitgaven.

Voorbeelden

In de tabellen hieronder staan voor een aantal inkomens de maximale hypotheken weergegeven in 2017 en 2018. Hierbij is rekening gehouden met een verwachte gemiddelde loonstijging voor 2018 van 2,2%.

 

 

 

 

 

In tabel 2 hieronder staat de maximale hypotheek weergegeven in 2017 en 2018 bij een rente van 5%. Dit is de toetsrente die gehanteerd moet worden bij een rentevaste periode korter dan 10 jaar.

 

 

 

 

 

Tweeverdieners

In de tabellen hieronder staan drie voorbeelden van de totale effecten op de maximale hypotheek van 2017 naar 2018 voor tweeverdieners, inclusief loonstijging. In tabel 4 staan die voorbeelden voor een hoger rentepercentage van 5%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.