Mogelijk uitstel EU-distributierichtlijn

0

Uitstel van de Europese richtlijn voor verzekeringsdistributie IDD staat dankzij inspanningen van BIPAR – de Europese koepel van Adfiz – en andere marktpartijen nu prominent op de Europese politieke agenda. 1 oktober 2018 wordt genoemd als mogelijke datum.

Op 23 februari 2018 moet de Europese wetgeving zijn omgezet in nationale wetgeving én moet de markt voldoen aan de nieuwe regels. “Maar de omzetting in nationale regels begint nu pas zijn definitieve vorm te vinden. De voorgenomen aanpassingen in de Nederlandse regelgeving vanwege de IDD zijn pas onlangs gepubliceerd en zijn nog niet definitief. Het wetsvoorstel ligt nog voor in het parlement en de Bfgo moet nog geconsulteerd worden. Ook aanvullende regelingen wachten nog op wijziging, zoals de vrijstellingsregeling.

Daarbij zal de impact afhangen van de proportionele toepassing van de regels door regelgever en toezichthouder. Wij zijn hierover nog in gesprek met het ministerie van Financiën en de AFM. Kortom, de regelgeving is nog niet afgerond. Dat is in Nederland zo en in andere Europese landen is dat niet anders. Wij pleiten daarom voor uitstel om de markt de tijd te geven zich goed voor te bereiden”, aldus Adfiz.

Forse impact

De nieuwe richtlijn heeft volgens de brancheorganisatie forse impact op alle onderdelen van het distributieproces. Zeker de regels voor het productontwikkelingsproces, het informatiedocument schadeverzekeringen, de aanscherping van regels voor beleggingsverzekeringen en de aanvullende regels voor informatieverstrekking vragen de nodige uitwerking, verwacht Adfiz.

Meer tijd

Volgens Adfiz wordt binnen Europa nu als werkbare optie gezien om wel van de lidstaten te verlangen dat zij de Nationale regelgeving op orde hebben op 23 februari 2018, maar dat de regelgeving op een later tijdstip van toepassing wordt, te weten 1 oktober 2018. Adfiz: “In dat scenario krijgt de markt de tijd om zich voor te bereiden op een deugdelijke implementatie op basis van de definitieve regels.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.