DNB innoveert met vergunningenbeleid

0

DNB onderzoekt of en hoe zij met haar toezicht eventueel barrières oplegt aan innovatie en of zij die kan weghalen. Zo gaat DNB (in overleg met de wetgever) onderzoeken of een meer gedifferentieerde aanpak bij vergunningverlening wenselijk is en of regulering hiervoor aangepast moet worden.

Hierbij denkt de toezichthouder onder andere aan tijdelijke vergunningen voor experimentele diensten en vergunningen op basis van activiteiten of specifieke risico’s van financiële instellingen. DNB: “Een strikt vergunningenbeleid is gewenst in zoverre het de markt beschermt tegen toetreders die ongewenste risico’s nemen. Een onbedoeld en ongewenst effect kan zijn dat dit kleine instellingen juist hindert om toe te treden. Dit effect staat bekend als ‘too small to comply’ en kan leiden tot een concentratie van grote spelers in de markt. Om dit risico te beperken, maar zonder afbreuk te doen aan haar doelstellingen, kan DNB inzetten op differentiatie in vergunningen.”

Vaste Kamercommissie voor Financiën
Het is een van de onderwerpen die wordt beschreven in het onderzoeksrapport ‘Technologische innovatie: kansen en risico’s voor de financiële sector’, dat vandaag door DNB is gepubliceerd. Het onderzoek vormt de basis van het Position paper waarin DNB haar visie geeft op het onderwerp FinTech. De visie is op verzoek van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer opgesteld ter voorbereiding van het vandaag te houden rondetafelgesprek over technologische innovatie in de Nederlandse financiële sector.

DNB-AFM innovatiecentrum
DNB gaat de kennis van haar toezichtmedewerkers op het gebied van technologische innovatie verder versterken en zal de toezichthouder de innovatieve ontwikkelingen in de markt op een gestructureerde basis gaan volgen.

Tot slot gaat de DNB gaat in samenwerking met de AFM een innovatiecentrum inrichten waar innovatieve marktpartijen met vragen over regelgeving en beleid terecht kunnen. Dit moet naar verwachting extra ondersteuning opleveren voor met name de kleine spelers, wat markttoetreding door innovatieve partijen kan stimuleren. De AFM heeft al de nodige ervaring op dit terrein opgedaan met de eerder opgerichte ‘Innovation room’, dat een vergelijkbare doelstelling heeft.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.