Woekerhypotheek profiteert minder van koersexplosie

0

Huiseigenaren met woekerpolissen lopen volgens Jeffrey Leichel, voorzitter Stichting ODIN, bij een stijgende beurs miljarden euro’s rendement mis. “Tien goede beursjaren in een woekerpolis in de hypotheek kan tot wel € 15.000 minder waarde opleveren dan in een moderner beleggingsproduct met lagere kosten.”

ODIN stelt dat voor alle 800.000 aan de hypotheek verpande woekerpolissen samen het beurswinst-verlies op 10 miljard euro uitkomt. “De sterke stijging op de beurs leidt eindelijk weer eens tot positieve rendementen in woekerpolissen. Dat lijkt goed nieuws, maar wat veel woekerpolishouders zich niet realiseren is dat een hoger rendement in woekerpolissen ook leidt tot veel hogere kosten in de polis.”

Extra barrière
ODIN vraagt specifiek aandacht voor de woekerpolissen die onderdeel zijn van een hypotheek omdat die een relatief hoge inleg en lange looptijden kennen. “Het zijn de winst-toppers van de verzekeraar. En omdat deze polissen ook nog eens zijn verpand aan de geldverstrekker, lukt het niet om zonder professioneel advies op de juiste wijze van zo’n polis af te komen. Die extra barrière levert verzekeraars miljarden extra winst op.”

Actieplan Woekerpolis
Stichting ODIN zou het liefst zien dat de woekerpolis, in welke vorm dan ook, volledig in de ban wordt gedaan en vervangen door een beter passend product. “We moeten stoppen met ingewikkelde discussies over kosten en productdefecten waar een consument niets mee opschiet. Met het Actieplan Woekerpolis willen wij politiek en marktorganisaties aanzetten tot gezamenlijke actie op dit punt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.